Saturday, September 26, 2009

Salam Eidulfitri ~

Belum terlambat rasanya untuk saya ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua kaum muslimin dan muslimat di seluruh dunia.

Kepada keluarga, sahabah-sahabah,serta insan tersayang,sepuluh jari disusun maaf dipinta andai ada tersilap kata,terlanjur bicara serta perbuatan yang mengguris hati. Minta dihalalkan makan dan minum serta apa sahaja yang terpakai dan terguna antara sedar mahupun tidak. Semoga hari yang mulia ini membawa seribu makna serta keceriaan dalam hidup anda semua.

Salam Eidulfitri ~~

Tuesday, September 1, 2009

tekad, redha, tabah ~

Nota: Ini bukan tajuk lagu Hazami!

Alhamdulillah, habis juga stage 3, interview PTD. Memang tak dapat dinafikan jantung aku berdegup bagai nak pecah dada. Tapi agak mengejutkan dan sedikit hampa juga sebab semua benda yang aku hafal bagai nak rak tak ditanya pun. Nak tahu ke apa soalan-soalan yang dia tanya? Ouh, lupa pula, ada dua orang interviewers kat dalam tue, tapi seorang jer yang tanya. Okay lah, now the PTD interview's questions revealed. Ahaha, mula-mula soalan mukadimah. What is the different between contract of service and contract for service? Which one is correct? Amek ko, terpaku jap aku. Apa lagi goreng jelaa, huhu...

1) Awak pakai baju ape nie? Tak ade kot (blazer) ke?
Jawapan: Takde, konvo dulu pakai baju melayu jer. So, saya pakai la blazer-like jaket nie.

2) Ini based on true experience awak yer. Pernah kah anda lambat datang ke kelas atau ke tempat kerja? Apa alasan anda dan bagaimana anda mengatasi masalah tersebut?
Jawapan: ............................

3) Pernah kah anda menggunakan 'network' dalam menyelesaikan tugasan anda? Actually aku tak faham maksud network tue, yela network tu byk maksud. Aku jawab jer la. Pastu dia tukar soalan lain. Sampai rumah baru aku sedar, network tu mungkin maksud dia cable kot atau pun orang dalam. Huhu...
Jawapan: ............................

4) Soalan gantian tadi. Pernah kah sahabat anda memberitahu anda yang dia telah melakukan kesalahan dan meminta anda merahsiakannya daripada orang lain?
Jawapan: Aku cakap tak pernah.

5) Pernah kah anda tidak menghantar kerja/tugasan atau lambat menyiapkannya?
Jawapan: .............................

6) Bagaimana sekiranya anda sedang sibuk membuat kerja, tiba-tiba ada pelanggan ingin berjumpa dengan anda? Apakah tindakan anda?
Jawapan: ...............................


Lepas tu dia pandang sebelah tanya interviewer lagi satu; "Ada soalan?"

"Takde". Pendek jawabnya.

"Ok, itu sahaja". Dia cakap kat aku.

Aku bangun salam dengan mereka, ambil balik fail aku, lepas tu keluar dengan perasaan yang agak blur. Kenapa?

Yelah, semua orang yang sebelum aku masuk punya la lama dalam 40-45 minit, tup-tup aku masuk dalam 20 minit jer. Apekehe nye yob? Lepas tu yang aku blur dia boleh persoalkan pulak status 'laku' sijil aku tue. Itu sudah di luar kemampuan ku.

Aku pun tak tahu la ape sebenarnya muslihat beliau. Dia dah bosan ke kering idea nak tanya ke atau pun aku memang confirm tak dapat? Adeh, aku tawakal jer la, aku dah berusaha, sekarang aku cuma redha. Kalau ada rezeki tak ke mana. Kalau bukan rezeki aku nak buat macam mana.

Eh, soalan lain-lain la, tak sama tau!

Chow ~

Thursday, August 20, 2009

Salam Ramadhan Al - Mubarak!

video


"Ku mengharapkan Ramadhan kali ini penuh makna, agar dapat ku lalui dengan sempurna..."

Wali Band - Kekasih Halal

video


Aku telah lelah
Memilih memilah mencari wanita
Siapakah dirinya
Yang kan menjadi kekasih halalku

Tiba-tiba aku terpana
Ada kejutan tak terduga


Dia gadis berkerudung merah
Hatiku tergoda tergugah
Tak cuma parasnya yang indah
Dia baik dia solehah

Dia gadis berkerudung merah
Bawalah diriku padanya
Tak akan habis ku berdoa
Jadi kekasih halalnya

Jadikan diriku halal
Memeluk halal menciummu
Lekaslah jangan tunda
Untuk menjadi kekasih halalku

Itu itu dia gadis berkerudung merah
Hatiku tergoda tergugah
Tak cuma parasnya yang indah
Dia baik dia solehah

Big Day..No, it's BIGGEST...

Alhamdulillah syukur, dapat juga panggilan ke interview PTD nie akhirnya. Tarikhnya pada 2hb September 2009 di SPA Malaysia Jalan Cenderasari.

Masa yang ada agak-agak cukup la kalau nak prepare. Rasanya tak banyak, kena tau kes-kes yang hangat di pasaran pada masa sekarang seperti krisis ekonomi dan H1N1 serta dasar-dasar kerajaan sekarang, iaitu 1Malaysia, mungkin jugak unity government.

Harap aku dapat buat yang terbaik dan dapat jawatan nie. Pray for me and may God bless you. Wish me all the best.

;)

Monday, August 3, 2009

~ and so it begins...

Is this a new start of my life? A new adventure? Or a new journey? Perhaps.

I've tried not to be so excited, but I just can't help it. Yes, I'm happy right now and I'm so grateful to Allah s.w.t because give me this opportunity. Alhamdulillah, glad to see my name was listed PASS the exam for PTD Assessment Center (PAC).

I think this is just the beginning of my life, a fresh start maybe. After this, my aim is to do well for the interview and get the job. I'll do my best,definitely.

Pray for me!
(+_+)


Sunday, August 2, 2009

esok keja ~

Hurm...

Alhamdulillah esok aku dah start kerja dekat Jabatan Perangkaan Malaysia. Walaupun sekadar jawatan sambilan, aku tetap bersyukur. Dalam pada masa yang sama, aku masih berharap kerja yang lebih baik. Esok ada interview dekat Citigroup, aku berharap sangat semoga aku dapat kerja tue. Really big days tomorrow, hopefully everything's goes fine. =)

Monday, July 6, 2009

Bila jari menari riang, hati masih berlagu pilu.. - Part 2

1st Class Degree?

Diri terasa macam budak tak habis SPM walaupun menggenggam segulung ijazah. Bukan ijazah tak siap, tapi 1st Class Degree with Honour. Di mana nak ukur kehebatan ijazah itu? Bukan kah diukur pada kehebatan kerjaya? Tapi bagi aku tu semua idealisme lapuk. Ada ijazah pun belum tentu berakhir dengan kerjaya yang mantap. Tak sekolah pun bukan bererti tak boleh berjaya. Ijazah dan pelajaran adalah satu aset dan bukan nya jaminan untuk mendapat kerjaya yang hebat. Aset ini mungkin berguna untuk menambahbaikkan potensi yang ada pada diri kita. Ianya seperti bonus. Sama macam aktor/aktres yang cantik dan tampan.

Banyak lagi faktor lain untuk berjaya dalam hidup. Usaha dan nasib antara yang tergolong di dalamnya. Lantas kita lebih gemar menukarkannya kepada rezeki mahupun takdir. Tu la dia. Aku tak tahu sampai bila takdir aku macam nie. Hari-hari yang lepas aku kenang seperti hari yang kelam. Hari mendatang aku pandang seperti hari-hari yang kabur. Sedih mengenangkan nasib diri, mungkin juga takdirnya begini.

Kalau betul, segala usaha aku selama nie tampak hanyalah sia-sia. Aku cume berserah pada-Nya.

Sedang jari-jemariku menari ligat di keyboard, hati masih setia berlagu pilu.

Sunday, July 5, 2009

Bila jari menari riang, hati masih berlagu pilu.. - Part 1

Apa itu takdir?

Aku sangat curious nak tahu apakah bezanya takdir dan nasib. Apakah takdir itu boleh diubah? Apakah usaha kita boleh menjuruskan kepada takdir kita? Ataupun memang takdir itu sudah tidak boleh diubah walau bagaimana hebat sekali pun kita berusaha merubahnya? Sebagai seorang Muslim, wajib untuk aku mempercayai Qada' dan Qadar dari Allah s.w.t dan sememangnya aku percaya penuh akan itu. Pertikaiannya sekarang, dalam kekeliruan hidup yang tiada jelas perjalanannya, apakah takdir itu boleh diubah? Jika ya, di manakah letaknya asas takdir sebelum perubahan itu? Masihkah ia dipanggil takdir?

Ramai yang selalu meletakkan sesuatu yang terjadi sebagai takdir mereka. Walhal, kronologi kejadian itu adalah musibah dari perbuatan atau keputusan mereka sendiri. Tentunya mereka mempunyai beberapa pilihan. Dan jika mereka mengambil pilihan 1 sebagai contoh, pilihan satu itu lah takdir mereka. Jika mengambil pula pilihan 2, itu lah pula takdir mereka. Jadi, yang mana satu takdir mereka? Adakah ianya ditetapkan atau dipilih?

Terlalu banyak persoalan yang berlegar di benak pemikiran aku tentang hal ini. Jadi, aku ambil sedikit masa untuk search sedikit sebanyak tentang definasi takdir itu sendiri.

"Taqdir Allah adalah ketentuan yang telah Allah tetapkan. Bahkan jauh sebelum semua makhluq diciptakan, Allah telah menuliskan semua taqdir makhluqnya dari permulaan masa hingga hari akhir."
(http://nh4w1r.blogspot.com)


"Takdir ialah ketetapan Allah ke atas makhluknya samada baik atau tidak baik. Allah telah selesaikan takdir setiap makhluk 50 ribu tahun sebelum langit dicipta."
(http://nasbunnuraini.wordpress.com)


Ramai yang berpendapat takdir itu ditentukan, tetapi masih boleh diubah oleh kita. Aku suka sekali untuk bersetuju dengan pendapat tersebut. Tetapi bagaimana jika ianya tidak boleh diubah lagi sekalipun sudah berusaha mengubahnya? Sekali lagi, apakah ia dipanggil takdir? Atau tiada rezeki atau belum sampai masanya. Jika tiada rezeki, apakah takdir itu sebetulnya tidak boleh diubah? Atau bagaimana?

Aku terus mencari jawapannya..

Sedang jari-jemariku ligat menari di keyboard, hati ku masih berlagu pilu...

Friday, July 3, 2009

PAC @ INTENGAH ~~

Hopeful.

Tue jer la perkataan yang aku boleh katakan sekarang.

Ada efforts, ada inisiatif, ada idea, tapi less implemented. I'm sacrifice my hair, getting stuck in a crowded train, and so on. Less implemented mungkin kerana sikap semulajadi aku yang kurang bercakap dengan rakan-rakan baru. Atau pun perasaan gemuruh yang automatically timbul di saat-saat tertentu. Nak kata kurang preparation pun tidak juga. Aku dah survey dengan kawan-kawan yang dah melalui PAC nie, buat research sket apa yang terjadi kat PAC, even i'm sign up for the PTD Portal and share the information.

So far tadi, aku agak kurang berpuas hati dengan apa yang aku boleh buat tadi coz i know i can do better than that, but i'm still grateful for what i've been through and achieved. For the part one, public speaking, i only speak a little, but i manage to overcome it at the part two, debate.

But come to part three, i'm bit dissapointed coz again it's a team activities. It give me less opportunity to impress coz of the limited space and time. It just same thing with the physical part where it's not like i was expected it to be. Less individual, but more to teamwork.

Aku tahu apa yang aku buat tadi kurang bagus, mungkin kurang untuk melepasi process PAC ini. But i'm remains hopeful to get that. I don't mind of hard work coz it's worth doing it.

Penat tok sah cakap la, sampai sekarang tak hilang lagi.

Nyte2~

Wednesday, July 1, 2009

STADIAN Reunion~

Salam, lama tak update blog. Malas pun ya, tak ada mood pun ya jugak. Huhu...

Dalam kalut-kalut duk fikir masalah (
especially job and financial), sempat juga aku pergi makan angin di Tanah Tinggi Genting. Actually nie reunion ex-student Sekolah Tengku Ampuan Durah, Seremban, sekolah gf aku. Aku menyibuk jer, tak ramai yang join, so aku decided to follow, hehe (thanks for the treat BB). Lama dah tak pergi Genting nie, last sampai pun tak silap aku dua tahun lepas kot. But this time around bit different coz i'm staying there, at First World Hotel (biasa jer hotel nie, huhu).

(from left: Pacak, Aman, Afiq)

Aku tak banyak main la kat atas nun, sebab dah banyak game aku pernah main, so mostly aku jalan-jalan jer la. Main pun Flying Dragon, boating, dan masuk SnowWorld jer. Berbeza sikit dari sebelum nie, kami makan malam kat taman, sebab Eliz ada bawa nasi dan rendang ayam yang dia masak. Best makan ramai-ramai walaupun tengah sejuk. Thanks Eliz for the foods.

(Eliz and Hafiz)

Best jugak la dapat
release tension jalan-jalan nie. Hopefully we will meet again soon.

(Me and my baby)


(from left: Afiq, Siza, Iqa ft. her daughter Luna, Intan, Eliz ft. Intan's son Kasih Ramadhan, Hafiz, Pacak, and Aman)


Itu jer la kot.

Stay tune. Jangan curang, yiaw! (versi Adlin Aman Ramli).

=P

Friday, June 19, 2009

Kembali Menaip.

Alhamdulillah, syukur.

Sudah agak lama saya tidak update blog. Saya tidak busy sebenarnya, cuma tidak berkesempatan. (Jangan kata anda busy jikalau anda tidak busy).

Agak lama berdiam diri bukan bermaksud tiada apa yang berlaku. Terlalu banyak perkara yang berlaku sebenarnya, tetapi mungkin akan ada banyak lagi yang akan menyusul nanti. Tapi bila dan apa yang akan berlaku, hah, itu yang kita tak tahu.

Tak banyak yang menarik pun berlaku dalam tempoh penyepian diri nie, rasa-rasa nya keadaan akan still serupa untuk masa-masa terdekat ini. Masalah tetap sama dan serupa, tetapi petanda positif mula timbul. Harap-harap ini bukan sekadar tanda semata-mata.

Hurmm, ramai yang sudah ada blog sekarang, yang sudah kahwin pun ramai juga. Saya ucapkan tahniah kepada rakan-rakan yang sudah membina masjid nie, semoga berbahagia ke anak cucu hendaknya.

Mengantuk pula mata nie, padahal malam masih muda. Sampai sini sahaja lah dulu, dah tak tahu nk taip apa dah. Nytie nyte.


Saturday, May 23, 2009

Dugaan-Mu.

Aku nk mintak maap banyak-banyak pada followers blog aku nie, kalau ada la, sebab dalam masa-masa yang terdekat nie aku x boleh nk update blog aku. Di atas sebab dan masalah teknikal yang x dapat dielakkan, aku terpaksa menghadkan masa untuk meng-online-kan diri ku.

Sementelah keadaan kembali normal nanti, akan ku sambung antologi diriku ini. Harap bersabar yer kawan-kawan.


Yang sungguh benar,
ANAK MUDA.

Sunday, May 10, 2009

First timer.

Aku kena tagged!


Siot, but it's okay. Just follow the flow then i'll be fine (macam kronik jer). Hahaha...

Instruction: Go to your photos folder in your computer. Go to the 6th folder of photos. Go to the 6th picture in that folder. Put the picture on your blog and a description of it. Invite six friends to join the challenge. Link them in your blog and let them know they have been challenged!


Ouh, gambar nie diambil ketika Sukan Poly-Tech MARA (SUPTEM) 2005 bertempat di KPTM Bangi. Ianya dirakam ketika majlis penutup diadakan. Walaupun tak banyak menang, kami tetap happy. Saya berasa rindu akan saat itu apabila mengimbau kembali kenangan di sana.

Okay, sekarang tiba saatnya saya nak tagged orang, dan calon-calonnya adalah:

1) Fernando Torres

2) Din Beramboi

3) Liyana Jasmay

4) Scha

5) Anwar Ibrahim

6) Nik Aziz

Sorry, aku dah
blur dah!

Wednesday, May 6, 2009

Die Hard Fan Sangat Pun Tak Elok Jugak!

Aku terbaca berita kat internet tadi, separa terkejut jugak. Tapi pada akhir zaman nie, semua benda tak mustahil terjadi. Apa-apa yang kita buat, bila dah terlalu taksub, kadang-kadang boleh mendatangkan masalah, lebih teruk lagi kecelakaan yang meragut nyawa. Korang nak tau, korang baca laa sendiri. OK.

Gunners fan hangs himself after United victory

Saturday, May 2, 2009

Laugh is the best medicine.

Aku sengaja post dua video yang selalu buat aku tergelak walaupun pada tontonan yang ke-345 kali. Kalau korang gelak, memang betul la video nie lawak. Kalau tak gelak, korang memang lambat!

Teaching English
video


Meminang
video

Weekend's Wind~~

Kuantan.

Ya, saya berada di Kuantan pada hujung minggu ini. Sudah lama tidak menjejakkan kaki di tempat yang tidak asing lagi bagi saya. Terlalu lama, mungkin!

Banyak yang berubah, kadang-kadang saya tersesat pemandangan. Namun begitulah kehidupan, sentiasa berubah. Dan mungkin tindakan saya untuk pulang ini tepat, agar dapat mengubah angin. Sekali-sekala apalah salahnya. Terperuk di K.L dengan kesesakan kota dan riuh rendah ragam manusia boleh diredakan juga. Kalau tak banyak, sikit pun jadilah.

Sejak dua tiga minggu kebelakangan ini, banyak yang bermain di benak fikiran saya. Dari masalah sendiri sehingga masalah negara. Phewww, perlu kah masalah negara terbenam dalam benak pemikiran saya? Sekali-sekala apalah salahnya, desis hati saya.

Mungkin selepas pulang dari bercuti ini saya akan rasa lebih fresh (hopefully), dan lebih tenang sedikit. Kalau tenang banyak lagi bagus. Anyway, tiga hari tercuti nie saya berjaya melampiaskan kerinduan terhadap Kuantan dan aktiviti persekitarannya. Esok, saya akan pergi memancing bersama kawan di Tembeling Resort, sebelah Teluk Cempedak. Can't wait for that.

Ouh, sekarang sudah masuk waktu solat fardhu Maghrib bagi kawasan Kuantan dan bla bla bla...

Sorry guys, got to go...Chiawww!!!

Saturday, April 25, 2009

Jangan tego si Gabai ~~

Warghhhhhhh..Sape cakap mandi air terjun x penat? Penat dowh.

Ya, sangat penat sebenarnya.

Sungai Gabai (Hulu Langat), 25/04/2009

Perjalanan kami tidak lah sejauh mana pun, dekat jer. Kalau mengayuh basikal cuma mengambil masa 3 jam setengah, berkayak pula 7 jam (tgk keadaan air). Mujur kami menaiki kereta, jadi perjalanan cuma mengambil masa 1 jam sahaja (aku bedal jer nie, rasa mcm kejap jer).

Dalam perjalanan tersebut, kami berjaya meredupkan pandangan mata dengan melihat pokok buah-buahan serta aliran air sungai yang tenang lagi mendamaikan. (Voice over..lagu Balik Kampung..) Di sebalik keredupan persekitaran, saya melahirkan perasaan hairan dan tertanya-tanya kerana mendapati banyak gerai-gerai yang menjual buah jambu batu Muar. Ada laa lebih dari 3 gerai kot sepanjang perjalanan kami tue. Jaraknya di antara satu sama lain tidak begitu jauh, kurang lebih 1 atau 2 kilometer setiap satu. Orang kt sini suka makan jambu batu kot. Saya meneka hambar. Mungkin juga silap, sebab nampak tidak ada orang yg beli pun!

Opsss..hampir saya terlupa. Sudahkan anda menonton filem Jangan Tegur arahan saudara Pierre Andre? Tahukah rumah kampung di dalam filem tersebut terletak di Hulu Langat ini? Ya, kami berjaya menemui rumah tersebut semasa dalam perjalanan itu. Agak seram dan meremang bulu kaki apabila melalui rumah tersebut walaupun di siang hari..ya, di siang hari. Bayangkanlah kalau di malam hari. Hurmmm...

Sampai Sungai Gabai,kena caj sorang singgit (seringgit). Lepas itu, dengan semangat berkobar-kobar dan diiringi dengan lagu Inilah Barisan Kita (btol ke tajuk dia nie, aku x sure), dan tanpa membuang masa sesaat pun (nie aku tipu,dorang sibuk tgkap gmbar), kami terus memulakan pendakian ke puncak. Orang cakap paling atas la best, so kami yg dungu nie terus daki ke atas. Sangat penat,siyes aku cakap. Aku membawa tong (bekas makaroni yg macam tong), mendaki 300 anak tangga (abg jg parking tu yg ckp,xtau la btol ke x), tercungap-cungap beb, x ckup nafas. Aku tau aku dah x fit skang, sebab jarang excercise dah. Saat nie baru aku rasa respect dan tabik spring kt macha-macha yg panjat tangga Batu Caves time Deepavali. Gile kentang dorang tue. Haih.

Sampai. Tuka baju (aku the only guy yg x pkai bju), baru jer nak terjun dorang dah start santap. Tak jadi terjun. Rembat dua ketul ayam KFC, jilat-jilat jari, baru terjun.(Sound effect...Bedebushhhhhh!!!!). Ahaha, aku tipu. Sebenarnya aku masuk dalam air slow-slow. Bukan x reti berenang, tapi air tu masya-Allah, sejuk gila macam air batu. Memang duduk pun x lama dalam air, dah menggeletar, menggigil satu badan. Photo shoot sket (byk sebenarnya), acara mari menangkap ikan pun berlangsung jugak. Adeh la. Asal korang happy sudah.

Panjangnya. Aku pendekkan lah.

Dah bosan kt atas, kami pun turun ke level paling bawah. Mandi kat situ plak. Adeh, hantu air btol budak-budak nie. Tapi air kt bawah nie best sket dari yang kt atas tadi. Bukan disebabkan hasil perkumuhan orang-orang di atas, tapi sebab airnya lebih dalam dan ya, agak panas dari yang atas tadi. Haha. Lepas mandi, tukar baju, makan aiskrim, simpan barang-barang. Balik.

Singgah lagi rumah Jangan Tegur tadi. Adeh la.

Balik. Dan aku rasa aku orang yang first sampai rumah.

Aku rasa la.

Penat badan nie. Lenguh-lenguh.

Aku baring...

Terlelap.


Tuesday, April 21, 2009

...and that was before i met you!

That was before i met you.

I'm drowning in ambiguity,
Lose my focus and was so sloppy,
I don't even know what I've got to do,
And even thousand smiles would never do...

Because I never meet you.

I treat my life accordingly,
What I've got, I'll give it to somebody,
I'm thinking of meaningless life,
And I thought it would be nice...

But I knew I'll meet you.

I made mistakes in the past,
Flirting around but never make last,
Giving a hope, breaking those feelings,
But it's never my intention for doing these things...

and...

...and that was before I met you!

Cynical..but spot on!

(ini satu lagu oldie tapi goodie..hit it)

*chorus
Korang
Nak dengar rahsia tak korang
Kalu cerita korang, jangan cerita orang
Janji dulu
Korang takkan pecah lubang
Jangan pasal korang,ku sakit sorang

#verse 1
Pada satu masa tak lama dulu
Orang mula berhijrah ke hutan batu
Ada lelaki dan ada wanita
Ada yang cari nama,ada yang cari harta
Ada satu minah miang namanya rahsia
Binti apa ntah tak pernah bertanya
Keluarga ntah kenalnya di kota
Kata dari sini tipu dengan loghat desa
Duduk rumah sewa,enam jahanam jadi kawan
Tiga tak kerja,tiga lagi syif malam
Gaduh dengan dua hal datuk kumis nipis
Dia kenal dulu mereka yang dapat kikis
Tak apa,orang kaya banyak
Cuba sekali tiga empat hidup mesti tamak
Nampak anak tan sri,umur jauh muda
Janji kereta lima ratus kuasa kuda
Hmm,dengar ada bot bersauh
Ada burung putih besar boleh terbang jauh
Cincin,gelang,rantai ada loket
Betina mana tengok tak terjoget
(i'm in the mood for love,simply because you're near me
honey but when you're near me,i'm in the mood for love)
Rumah atas bukit,kamar bercahaya
Kamera disorok boleh ambil gambar rahsia
Tunjuk kengkawan semua puji ketawa
Baru tahu orang kaya tak boleh percaya

*chorus

#verse 2
Pada satu masa tak lama dulu
Orang mula berhijrah ke hutan batu
Ada lelaki dan ada wanita
Ada yang cari nama,ada yang cari harta
Ada satu hero melayu,namanya juga rahsia
Dulu lepak tepi parit kampung
Sekarang lepak media massa
Asal boleh masuk TV dia mesti buat
Awek tengok jambu,laki tengok meluat
Citarasa makin besar otak makin ketat
Baru angkat berat sikit baju pun dah sendat
Jalan nak berkepak,dengan awek romantis
Biasalah budak baru nak naik jadi artis
Biasalah budak baru nak naik jadi artis
Biasalah budak baru nak naik jadi artis
Jakun ke pelakon,jamban ke makan malam
Dinner show menyanyi orang tak faham
Tapi datin muda tengok,geram,sangkut
Datuk out-station datin,apa lagi angkut
(i'm in the mood for love,simply because you're near me
honey but when you're near me,i'm in the mood for love)

Terima kasih power root,rahsia diterima
Kalau sunyi lagi boleh main gila
Datin kena taruk,rahsia kemaruk
Makan boleh tapi jangan sampai kena lauk
Datuk pergi London lama pucat bila balik
Bini buncit sikit tahu dia tak boleh naik
(hey ya hey ya hey ya hey)
Nak jadi terkenal harus pandai main api
Rahsia tinggal rahsia takkan masuk TV lagi
Rahsia...takkan masuk TV lagi
Rahsia tinggal rahsia takkan masuk TV lagi

Goodnight!

~Malique Ibrahim - Rahsia

Perkara Pelik!

Malam tadi aku tido lambat. Standard aku laa selagi x pukul empat lima pagi aku masih menghadap PC nie. Malam tadi pun sama, seperti malam-malam sebelumnya.

Aku rasa x mengantuk, so aku terus bermain Facebook sambil update blog nie. Malam tadi hujan turun melanda perkarangan rumah aku (rasanya kawasan sekitar pun kena kot). Keadaan amat sejuk ketika aku. Aku keseorangan melayan PC buruk aku nie.

Malam tadi aku dapat rasa something, rasa macam pelik semacam jerk. Time tue dalam pukul tiga setengah pagi kalau x silap aku. Seingat aku, lepas aku tukar aku punya blog title description, keadaan da jadi seram sejuk. Aku x pasti sejuk sebab hujan atau mende lain. Yang pasti memang lain macam laa.

Aku tukar blog title description aku, aku letak petikan dari ayat Al-Quran. Aku x tau sejauh mana kebetulan nie. Tapi tue lah yang aku rasa. Seram sejuk, macam ada orang sedang tengok aku. Bulu roma aku memang berdiri, x turun-turun.

So, aku ambil langkah selamat. Aku off PC, aku masuk bilik tido.

Off....

Tido...

Dalam keseraman malam...

Monday, April 20, 2009

Perkataan Popular ~ M.A.L.A.S

Hari nie aku x pegi ofis. Malas. Banyak sebab sebenarnya aku malas nak g ofis nie. Tapi biarlah aku simpan sebab-sebab tue untuk aku jer. Korang x payah laa tau, bukan boleh tolong setel kan pun.

Kadang-kadang perkataan malas nie terlalu common dan orang selalu ambil kesempatan di atas penggunaan perkataan nie. Suka-suka korang jela nak pakai perkataan nie. Lantak korang la, malas aku nk amek tahu. Opss...

Nampak? Senang-senang jer pakai perkataan tue. Sebenarnya aku rasa malas nie x patut wujud sebab semua yang berlaku bersebab. Malas nie hanyalah batu loncatan dan penyambung kepada sebab-sebab tersebut. Dengan kata lain, ada benda yang buat kita jadi malas dan kalau setel benda tue, maka tiada lah malas. Korang paham x nie? Asyik duk angguk-angguk kepala jer.

Ada yang tanya aku kenapa x datang ofis. Jawapan aku seperti di atas laa, sebab aku malas nk cakap banyak. Yang concern tue, bagus laa aku berterima kasih. Yang x concern pun bagus jgk, aku pon x kesah. Aku faham kalau korang concern pun korang bukan dapat apa-apa, btol x?

Esok-esok kalau aku rasa mood aku okay, ada feel nk pegi ofis, aku akan datang.

Okay lah, aku dah malas nk type lagi...

Malas..Popular kan perkataan nie? Huhuhu...

Sunday, April 19, 2009

PTD Oh PTD!

Dulu time aku study orang cakap PTD (Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41) adalah satu post yang susah nak dapat. Banyak liku-liku dan halangan sebelum dapat jadi seorang PTD. Tapi dalam pada waktu yang sama jugak, PTD nie dikatakan satu kerja yang agak best dari segi gaji dan kedudukannya. Hurmmm, best macam mana tue aku x tau laa pulak. Kalau dengar orang tue cakap mmg macam best.

So, masa nak abes study aku pun apply kat SPA (bukan SPA-Q yer adik-adik) tapi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam. Then, selepas agak lama jugak, aku dapat call-up untuk menduduki exam bagi post PTD nie. Cuak, tapi macam biasa aku tetap cool beb. Baca tip-tip berguna sket, then aku terus pergi. Gamble gila (malas sebenarnya).

Actually before this pun aku dpt call-up untuk exam PTD nie, tapi sebab aku ade big game time tue (kalau x silap lawan MU kot time tue), aku pun x pergi laa. Tapi kali nie mungkin jugak dah rezeki aku, aku pergi dan aku lulus exam tue. Yeszaaa. Aku memang suka dan bangga kerana dua sebab. First, kalau dapat kerja nie memang best gile, secure future aku. Second, sebab orang cakap exam dia susah, dan aku lepas. Hahaha, got what i'm trying to say? Anyway, aku bersyukur, alhamdulillah.

Lepas lulus exam, akan menanti pulak satu lagi ujian dipanggil PTD Assessment Center or akronim dia PAC. Yang nie aku blurr sket plus cuak banyak. Huhu, sebab kat sini banyak test personally and educationally. Ada test kepimpinan la, moral diri la, komunikasi la, macam-macam. Paling aku x suka bila ada public speaking, especially dibuat dalam English. Ada pulak debat ala parlimen la apa la, aku macam xleh bla sangat bab-bab nie. It's not because i'm English-blind, but i'm far more comfortable using Malay language.

Still, lepas tue ade interview dan kalau lepas akan ada lagi beberapa kursus-kursus PTD. Paling ngeri sebab ada possibility yang sangat besar untuk aku tinggal di luar Kuala Lumpur. Sucks. KL's heaven dude!!!

I need to think more about this. But, one thing for sure, i'll go for the PAC first and see how things goes.

I'll go....

Maybe!

Saturday, April 18, 2009

B.L.A.M.E. ~~ five letters of self-satisfaction!

Ala,aku tak salahkan korang pun. Korang da ajak aku kan.

Aku jer yang xnak pegi, so bukan salah korang.

Aku rasa macam malas nak pegi, xde feel nak happy-happy ngan korang.

Tapi bukannya aku benci kat korang, it's just my feeling okay.

So,aku cakap aku xde duit nak pegi. Memang btol pun aku xde duit,bukan saje-saje excuse.

Tapi korang cakap ada sponsor. Aku tahu ada sponsor. Tapi aku juga faham hati manusia.

Jadi, my decision stand still, confirm aku xnak pegi.

Bukan nya salah korang aku xnak pegi, salah aku.

Jangan risau, aku x rasa pape pun. Aku just teringat lagu Minah Tudung jer skang (korang mesti pernah dengar kan?).

Aku qoute sket lagu nie, part yg aku ingat.

"Dunia untuk orang bijak, pandai-pandai hidup kalau xnak kena pijak".

Very precise!!!

Reds is my only color!

Aku pun xtau nk cakap macam mana. Perasaan aku bercampur-baur. Bangga, sedih, marah, kecewa, terkilan. Semua perasaan itu ada dalam hati aku. Sebabnya?!

Team kesayangan aku, Liverpool Football Club, dah kalah ngan Chelsea (credit to them too) di suku akhir Liga Juara-Juara Eropah ( Champions League la senang cakap).

Tewas 1-3 pada perlawanan pertama di Anfield. Kami cuba bangkit di Stamford Bridge tetapi apakan daya. Kami cuma mampu seri 4-4 lalu tewas secara aggregat 5-7.

Tapi aku tetap bangga ngan performance dorang, eventhough disappointed sket dgn defensive errors yg mana bagi aku tidak patut berlaku, because it proof too costly. But, we just fight right to the end. What else could i ask for. We bow down and out in heroics display.

"Miracle does not always favor us." Maybe...

Come on you Reds ~~ YNWA!!!

I'm Back!

Ok. Salam! Sory lama x update blog nie. Aku sangat bz lately (ok..aku tipu). Ngeee..

Aku kembali tulis blog setelah lama aku menyepi. Kenapa? Sebab aku rasa bosan, dan kebosanan itu menyebabkan aku sedar yang aku sebenarnya mempunyai ruang-ruang lain (selain MySpace) yang boleh aku terokai.

Forget all 'bout the craps below, ahahaha..I'm starting a new one now, ok.

Tapi dalam kesunyian malam nie, aku meragui juga akan kemampuan diri sendiri untuk terus mengepost entri-entri aku pada masa-masa yang akan datang. Mampukah aku? Fikir jap..

Mampuuuu...

Kot!

;P